Hogyan készítsd fel a gyerekeidet a költözésre? 1.

2014.09.30 17:25

Mindannyian tudjuk már, hogy a költözés az élet egyik legnehezebb feladatai közé tartozik, ami azonban nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is meglehetősen megterhelő érzelmileg és fizikailag is. Sőt, a gyerekeket érzelmileg talán még jobban megviseli, ha költözködni kell.
Amikor elmondjuk nekik, hogy el fogunk költözni, akkor a kicsi gyerekek gyakran megijednek, bizonytalannak érzik magukat és úgy gondolják, hogy a világ összeomlik körülöttük, mivel el kell hagyniuk azt a környezetet, ahol szeretetben és biztonságban érezték magukat. Az idősebb gyerekeknél nagy fájdalmat jelent, hogy távolabb kerül a barátaitól, hogy el kell hagynia a tanárait, a régi iskolását és egyáltalán: a megszokott rutint is. Azonban van néhány trükk, amivel segíthetünk abban, hogy a kicsit könnyebben alkalmazkodjanak a helyzethez.

1) Maradj nyitott!
Hagyd, hogy a gyerekek idegesek legyenek, amikor közlöd a hírt. Illetve engedd meg, hogy bármit megkérdezzenek, amire csak kiváncsiak. Azt is engedd, ha elviharoznának a szobájukba sértődötten. A gyerekek sokkal hirtelenebb módon reagálnak, így ezek a válaszok első körben teljesen természetesek lehetnek. Hagyjál neki elég időt, hogy feldolgozza a hírt és csak utána próbálj vele beszélni. A cél, hogy kialakítsatok valamilyen konszenzusos megoldást.

2) Nagyon világosan fogalmazd meg a számára, hogy a döntésed végleges.
Ezt később is tartsd szem előtt, amikor közeledik a költözés napja. A legfontosabb, hogy mindig biztosnak és határozottnak mutasd magad a gyereked felé, mert ha hullámzó vagy, azt a gyerekek is megérzik és e kétségek hatására még jobban el kezdenek aggódni, még bizonytalanabbá válnak. Ha pedig minket is kétséget döntenek, akkor arról inkább a házstársunkkal beszéljünk, amikor a gyerekek távol vannak.

Vissza