Hogyan nyugtassuk meg a macskát a költözés után?

2013.12.31 14:04

A költözés és a költöztetés egy igen stresszes esemény egy macska életében, mivel a cicák különösen érzékenyek a változásokra. A macskánál nyilvánvaló viselkedés ilyenkor a szorongás és a stressz az új otthonban is. Ilyenkor az állat bujkál vagy étvágytalanná válik, elkerüli az almát és hangosan viselkedik, valamint még össze is karcolhatja a különböző részeit a háznak. Érdemes tehát a költöztetés után a macska életét is megkönnyíteni és néhány trükkel segíteni őt, hogy átvészelje ezt a kritikus időszakot.

1. Tartsuk a macskát a szállítóba, miközben a költözés zajlik. Ha a macska nem tanúja a zajnak, a mozgásnak, a költözésnek és a kicsomagolásnak, akkor jobban fogja viselni az egész tortúrát.
2. A költözés után csak nyissuk ki a szállító ajtaját és hagyjuk, hogy a macskánk magától jöjjön ki onnan. Hagyjuk, hogy az állat maga fedezze fel az új otthonát, miután már az összes elem a helyére került. Hagyjuk, hogy az állat maga döntse el, hogy mikor jöjjön ki a dobozából.
3. Érdemes nagyjából ugyanúgy berendezni az új otthon, mint ahogyan a régi volt, hiszen így a macskának is könnyebb lesz megszoknia az új környezetet.
4. Hozzunk létre egy stresszmentes övezetet a költözés után a macskánknak, ahová elmehet, ha úgy érzi, hogy nem biztonságos számára az új hely. A macskák hajlamosak elrejtőzni, ha nem érzik biztonságban magukat, ilyenkor legtöbbször bebújnak egy szekrénybe vagy az ágy alá.
5. Ne változtassuk meg a macska almát. Az ismerős illat számára is a biztonságot fogja jelenteni.
6. Igyekezzünk fenn/megtartani a macska költözés előtti napi rutinját is.
 

Vissza