Blog

Mit tegyünk a beköltözés másnapján?

2013.09.02 17:08

Ha a kipakolást a beköltözés utáni napra tartogatjuk, akkor igen nehéz dolgunk lesz, mivel az első nap már meglehetősen elfáradtunk, viszont a kipakoláshoz is igen sok türelemre és időre lesz szükségünk. Ha tehetjük, akkor a beköltözés utáni napon pakoljunk mindent a helyére, mivel ha több napra halasztjuk a kipakolást, akkor a vége már igen szenvedős lesz.

A második nap beköltözési, kipakolási tippei
Döntsük el, hogyan lehetünk a leghatékonyabbak. Vannak, akik azt javasolják, hogy elsőként szobánként pakoljuk ki a dobozok tartalmát, második szerint nem szoba szerint, hanem a dobozok szerint érdemes haladni. Vannak, akik szerint sok szünetet szeretnek tartani az egyes helyiségek kipakolása között, mások szerint jobb túlesni az egészen minél hamarabb. Én azt hiszem, hogy erre nem lehet jó tanácsot adni, mindenkinek megvan a saját ütemterve, ahogyan a kipakolás számára a legélvezetesebb és a leghatékonyabb lehet. Ha a munkahelyeden áltlaában úgy dolgozol, hogy befejezel egy projektet, mielőtt újba kezdesz, akkor érdemes szobánként kipakolnod, viszont ha a munkád során is több dologra figyelsz egyszerre, akkor a beköltözés során sem kell szigorúan ragaszkodnod egy megszokott rendhez.
Hozz létre egy to do listát és osszd szét a feladatokat a családtagok között. Ha egyedül kell beköltöznünk, akkor bontsuk le a kipakolás részeit az egyes napokra, de ne feledjük, hogy ne legyünk túlságosan ambiciózusak, hiszen ez más a második nap, eleve fáradtabban és kevésbé lelkesen indulunk neki a beköltözésnek.
A legjobb, ha a beköltözést és a kicsomagolást a konyhával kezdjük, mert ez a legnehezebb és legidőigényesebb hely.
 

Hogyan csomagoljuk össze a lakást a költözéshez?

2013.08.06 21:12

A költözés soha nem szórakoztató. A munka, a csomagolás szinte akkora fejfájást jelent, mint egy komoly fizikai munka. Azonban, ha a csomagolás szervezett és hatékony, akkor a költöztetés is megkönnyíthető.

1. Ajándékozzunk el vagy dobjunk ki mindent, amit az elmúlt két évben nem is vettünk elő. Ha ennyi ideig nem volt rá szükség, akkor valószínűleg már nem is lesz. Ahelyett, hogy bedobozoljuk a költözéshez, inkább szabaduljunk meg ezektől a tárgyaktól.

2. Amilyen hamar csak tudjuk, kezdjük el a csomagolást. Nincs értelme várni az utolsó pillanatik. Érdemes a csomagolát a pincéval és a tetőtérrel kezdeni, mert áltlaában ezeket a helyiségeket használjuk a legritkábban.

3. Pontosan címkézzünk meg minden dobozt: írjuk rá, hogy melyik szobából származik, hogy mit tartalmaz. Könnyebb lesz így kipakolni majd a későbbiekben. Ha törékeny vagy sérülékeny tárgyak vannak az adott dobozban, azt is jelöljük a tetején.

4. Ha van időnk, akkor készítsünk egy listát is, ami alapján pontosan tudhatjuk, hogy melyik tárgy hányas számú dobozban van: pl. sajtreszelő 7. Így ha azonnal nem is pakolunk ki mindent, tudni fogjuk, hogy mit melyik dobozban keressünk.

5. Készítsünk egy olyan dobozt, amibe a legszükségesebb dolgok kerülnek: személyenként egy villa-kanál-kés, fogkefe, tusfürdő stb. Ezzel a dobozzal már eltölthetjük az első estét, anélkül, hogy minden dobozt fel kellene forgatnunk.
 

Ha magad költöznél...

2013.07.19 23:22

Nagyon sok pénzt meg lehet spórolni, ha a költözéshez nem költöztetőket bérelünk fel, hanem mi magunk oldjuk meg a mozgatást. Persze ez nyilvánvalóan több energiával és idegességgel jár, de éppen ezért érdemes megfogadni néhány tippünket.

1. Szobánként pakold össze a holmijaid, kezd a legkevésbé használt helyiségekkel, a vendégszobával, a raktárral. Használjunk sok dobozt a kisebb tételek elpakolásához: például a könyvekhez, a konyhai dolgokhoz és más eszközökhöz. Amennyiben a csomag tartalma törékeny, úgy mindenképp jelöljük meg ezt a dobozon és határozzuk meg, hogy melyik a teteje. Minden dobozra három dolog kerüljön rá: melyik szobába való dolgokat tartalmaz, mi van benne, mikor kell kipakolni (ha fontos, akkor érdemes a teherautó végébe tenni.)

2. Nagyjából mérjük meg a dobozokat és a bútorokat, hogy meghatározhassuk, hogy mekkora autót kell bérelnünk. Érdemes a cégtől is tanácsot kérni ez ügyben. Fontos, hogy a legmagasabb bútorhoz válasszuk ki az autó magasságát.

3. Zárjuk be a bútorok fiókjait és biztosítsuk azokat szalagokkal. Így kevésbé valószínű, hogy a költözés során megsérülnének.

4. Pakoljuk meg óvatosan a teherautót. Használjuk ki a lehető legtöbb helyet. Pakoljunk okosan. Érdemes a sérülékeny bútorok köré puhább tárgyakat, dízspárnákat, szőnyegeket pakolni, amik biztosítják tartósságát.

5. Kifelé fordított sorrendben pakoljunk le. Elsőként a legfontosabb dobozok kerüljenek a helyükre, majd a nagyobb bútorok is kerüljenek be a lakásba.
 

Az elektronika költöztetése

2013.07.04 16:20

Nagyon fontos, hogy a vezetékeket és a csatlakozókat a megfelelő módon csomagoljuk el a költözéshez, mert csak így biztosítható, hogy minden készüléket megfelelően be tudunk állítani, majd ha az új otthonunkba érkezik.

1. Először is fontos, hogy átnézzük a használati útmutatót, amiben speciális utasításokat is találhatunk a költöztetést illetően. Ha már nincs meg ez az útmutató, akkor érdemes ellátogatni a gyártó honlapjára, ahol nagy valószínűség szerint rá fogunk bukkanni a szükséges szövegre.

2. Érdemes a mozgó alkatrészeket kiszedni az adott termékből és külön szállítani azokat. Szedjük ki a tintapatront, a CD-t, DVD-t, kazettákat, mielőtt az adott elektronikus terméket el kezdenénk költöztetni. Érdemes az elektronikus beterendezéseket saját dobozukban szállítani, mert ezekbe épp passzol.

3. Ha már nincs meg az eredeti doboz, akkor érdemes megfelelő méretű dobozokat vásárolni közvetlenül a gyártótól, mert így biztosan nem fognak megsérülni készülékeink. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor szerezzünk be dupla falú dobozokat.

4. Vásároljunk zsínes címkéket, amikkel a különböző vezetékeket megkülönböztethetjük egymástól. Érdemes megjelölni, hogy melyik vezetéket honnan húztuk ki, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő helyre dugjuk vissza a vezetékeket. Extra lépésként fel is írhatjuk, hogy mit honnan húztuk ki, ami segítséget jelenthet a beállításoknál.

5. Antisztatikus zacskókba csomagoljuk el a vezetékeket.
 

Mi az, aminek a pakolása különös figyelmet igényel?

2013.06.17 11:08

A költözés során bizonyára számos olyan tételre bukkanunk, amiket megfelelően elő kell készíteni és különös figyelemmel becsomagolni, mert máskülönben a költöztetése nem megoldható. A költöztető cégek esetében is igaz, hogy figyeljünk ezen anyagok, tárgyak pontos csomagolására, különösen akkor, ha nagy távolságra utazunk.

Veszélyes áruk
Minden olyan anyagot illegális költöztetni, ami gyúlékony, maró vagy robbanésveszélyes lehet. Ha veszélyes árut szeretnénk máshová szállítani, akkor érdemes felkeresni a tűzoltóságot vagy kérni egy szakember segítségét. Ők majd tájékoztatnak a pontos szállítás feltételekről. De mik azok az anyagok, tárgyak, amik veszélyes árunak minősülnek?
Sav, Sterno, Sötétkamra anyagok, Növényvédő szerek, Motorolaj, Benzin, Faszén, Könnyebb folyadékok, Trágya, Festékek, Autó akkumulátor, Gyufa, Lőszer, Autóöblítő, Aeroszolok, Kerozin,Medence vegyszerek, Kémiai kísérletekhez való készletek, Tűzijáték, Hígító, Elemek, Permetek, Ammónia, Lámpaolaj, Propán, Tisztító folyadék, Romlandó áru.
Persze ezek közül néhányat magad is elszállíthatsz, de fontos, hogy mindig a megfelelő csomagolásban tedd azt.

Nagy értékű tételek
A nagy érték nem feltétlenül jelenti azt, hogy drága, hanem inkább itt az érzelmi kötődésű dolgokra gondolunk. Amikről azt gondoljuk, hogy nem tudunk nélkülük élni. Ezeknek a csomagolására is oda kell figyelni: Személyes fájlok (házassági engedély, útlevél, születési anyakönyvi kivonat, végrendeletek, biztosítási papírokat), házivideók, címjegyzékek, Repülőjegy, Pénzügyi kimutatások, Fotók és fotóalbumok, Kocsikulcs, lakáskulcsok, széf gombok, Iskolai nyilvántartások és ellenőrző könyvek, Ékszerek, Gyűjtemények (művészet, érmék, bélyegek, stb ..), Készletek, Számítógépes szoftverek, Back-up lemezek, Gyermek által készített alkotások.

8 pakolási tipp

2013.05.21 21:28

 

1. Hol is kezdjem?
Vigyázz az idegeidre, legyél okos és hatékony a pakolásnál! Fontos, hogy elegendő időt szánjunk az összepakolásra és legalább 6 héttel a költözés előtt tervezzünk meg mindent alaposan. A gondos tervezéssel és az időben való összepakolással időt, pénzt és energiát takarítunk meg.

2. Csomagolási gyorstippek
Érdemes utánanézni, hogy milyen módon is érdemes rendbe szedni a dolgainkat, hogy azután a kipakolás is sima és gyors legyen. Érdemes dobozokba rakni a kisebb tárgyakat, zsákokba a ruhákat, a könyveket pedig kötözzük össze.

3. Csomagolási rendszerek
Ahhoz, hogy az új otthonba egy karcolás nélkül megérkezzünk érdemes a megfelelő csomagolási kellékeket is beszerezni. Fontos, hogy a törékeny tárgyakat újságpapírba csomagoljuk, a ésrülékeny bútorokat pedig érdemes fóliázni.

4. A kocsi bepakolása
Ha a költözéshez autót rendeltünk, akkor érdemes kitalálni azt is, hogy a bútorok és a dobozok milyen sorrendbe kerüljenek be a csomgatartóba. Mindenképp tervezzük meg előre, hogy melyik tárgyak hová kerülnek, úgy, hogy a pakolás a lehető legpraktikusabb legyen.

5. A nagyobb készülékek
A nagyobb készülékeket érdemes nagy óvatossággal bepakolni, hogy ne sérüljenek

6. Az elektromos készülékek csomagolása
Az elektronikai készülékeket is nagy gonddal csomagoljuk, külön ügyelve a vezetékekre és csatlakozókra.

7. Képek, keretek, tükrök
Ezeket is érdemes újságpapírba csomagolni, hogy ne sérüljenek.

8. Evőeszközök, tányérok
A konyhai tárgyak külön dobozba kerüljenek. A dobozra írjuk rá, hogy törékeny, ha tányérokat tartalmaz.

4 héttel a költözés előtt

2013.04.23 11:38

Egy hónappal a nagy nap előtt már lehet, hogy érezzük a költözés feszültségét és azt, hogy sosem lesz vége a teendők sorának. De vegyünk egy nagy evegőt és kezdjünk neki a feladatoknak.

1. Lépjünk kapcsolatba a közüzemi és szolgáltató vállalatokkal
Gondoskodjunk arról, hogy a víz-illany-gáz az új otthonunkban már maximálisan működjön a költözés napján. Végezzük el az átírásokat is. Érdemes már ilyenkor megkeresni egy telefon- vagy internetszolgáltatót, hogy előfizessünk egy ajánlatra vagy átszállítsuk már meglévő csomagunkat.

2. Döntsük el, hogy mekkora járműre lesz szükségünk
Már ekkor érdemes leegyeztetni a költöztető céggel vagy a bérbeadókkal, hogy mekkora autóra lesz szükségünk, hogy biztosan ne vigyék el előlünk a kiválasztott méretű autót. Ez különösen fontos nyáron, amikor általában alapból többen költöznek.

3. Döntsük el, hogy mik fognak bekerülni a kocsiba és mik a teherautóba
A nagyobb értékű tárgyakat, a papírokat és hivatalos iratokat érdemes magunk szállítani, hogy biztosan ne vesszenek el. A piperecikkeket, ágyneműket is érdemes a saját autónkban szállítani, ha van még hely nekik.

4. Kezdjük el szétszerelni a kerti bútorokat
Kezdjük meg a szétszerelését a kerti bútoroknak és a gyerekjátékoknak, a csúszdáknak és a hintáknak. Nézzük meg a garázst is, hogy ott mit kell összepakolni.

5. Keressünk új otthont azoknak a növényeknek, amiket nem viszünk magunkkal

6. Pakoljunk teli néhány dobozt olyan dolgokkal, amiket az elkövetkező hónapban már nem fogunk használni.

Itt a költözés napja!

2013.04.01 15:50

Állítsuk be az ébresztést minél korábbi időpontra. Ez a nap, amit oly régóta várunk és most végre itt van! Fontos viszont tudni, hogy sok időt és energiát fog igényelni ez a nap, még akkor is, ha mindent megszerveztünk, így legyünk türelmesek és mindenképp igyunk meg egy lávét vagy teát, mielőtt elindulnánk.
Csomagoljuk össze a maradék tételeket, például az ágyneműket és a törölközőket.
Ha megérkeztek a költöztetők, akkor mutassuk meg nekik, hogy pontosan miket is kellene bepakolni. A nagy dolgok leltárba szedésével az ő dolgukat is megkönnyítjük a pakolásnál. Mindenképp a saját autónkba pakoljuk az ékszereket, az aranyat, az értékesebb tárgyakat és a fontosabb iratokat, mert így biztosan nem fognak elveszni.
Érdemes listába szedni azokat a dolgokat és dobozokat, amik már felkerültek a teherautóra, hogy semmiképpen se vesszenek el.
Mielőtt az autó elindulna az új helyre, érdemes átnézni, hogy minden felkerült az autóra és nem hagytunk semmit a régi helyen.
Tartsuk magunknál a költöztetők elérhetőségét, hogy ha valami gond van, fel tudjuk velük venni a kapcsolatot.
A lepakolás után ellenőrizzük le, hogy minden dolgunk lekerült a kocsiról és csak ezután írjuk alá a fuvarlevelet. Ennek másolatát és a nyugtát tartsuk biztonságos helyen, ha esetleg mégis reklamációra kerülne sor.
Végezzük el a takarítást a nagyobb bútorok bekerülése előtt, mert csak így tudjuk rendesen kitakarítani a lakást.
Nézzük át a konnektorokat, a csapokat, a fűtést, a gáztűzhelyet, hogy minden működik-e.
Vegyünk egy utolsó pillantást a lakásra, mielőtt elköszönnénk a költöztetőktől, majd zárjuk be a bejárati ajtót.
Ezaz! Megcsináltuk! Beköltöztél az új lakásba. Most érdemes erőt gyűjtened a kipakoláshoz.

Néhány hasznos tanács, ha költözködni akarunk

2013.03.22 23:45

 

1. Tartsuk a dolgokat egybe
Ragaszkodjunk ahhoz, hogy az egy szobába tartozó dolgok egy helyre, egy dobozba kerüljenek. Így a kipakolás is sokkal egyszerűbb lesz. De arra is fontos figyelni, hogy a készülékek hoasszabbítói az adott készülék mellék és a lámpák az izzók, valamint a könyvtámaszok a könyvek mellé kerüljenek. A mozgó részeket érdemes szalaggal rögzíteni, a csavarokat pedig az adott bútor egyik lapjához. De az is jó megoldás, ha a kábelek, vezetékek, alkatrészek, darabok, konzolok egy dobozba kerülnek.

2. Pakoljunk be előre
Bármit, amit meg lehet csinálni a költözés napja előtt, azt tegyük meg. Így érdemes a csomagolással is végezni a költözés előtt, mert így a felpakolást nagymértékben lerövidíthetjük. Külön dobozba tegyük a tisztálkodási szereket, a kozmetikai termékeket és az aznapra szükséges holmikat is.

3. Tisztítsuk ki a lakást, mielőtt beköltöznénk
Az üres lakást sokkal egyszerűbb kitakarítani, mint ahová már behordtuk a bútorokat és a dobozokat, így ezt még a felpakolás előtt tegyük meg.

4. Használjuk fel a bőröndöket is
Töltsük meg a poggyászainkat ruházati cikkekkel, ágyneműkkel, törölközőkkel és papírtermékekkel, így nem kell ezekhez külön dobozt szerezni. Sőt a gurolós bőröndöket könnyebb is mozgatni, mint a dobozokat.

5. Az értéktárgyakat rakjuk biztonságos helyre
Talán nem is érdemes megmagyarázni, hogy az értéktárgyakat, az ezüstöt, a régiségeket, az ékszereket miért kell fokozottan vigyázva elpakolni.
 

A költöztető cégekről

2013.03.10 13:53

Ma már sokan költöztető cégekkel pakolják át a holmijaikat a régi lakásból az újba, de ez sok esetben nem is biztos, hogy a legjobb választás. Nézzük is meg, hogy mit kell tudni ezekről a cégekről.
A költöztetők minden esetben egyéni árakat határoznak meg az adott költöztetéshez, ami számos szemponttól függ. Így például figyelembe veszik, hogy milyen járműre vagy hogy hány munkára van szükség. Az árat az is megszabja, hogy mekkora a távolság a régi és az új helyszín között, hogy mennyi és mekkora bútort és dobozt kell szállítani, hogy befér-e minden az ajtón, hogy emeletről/emeletre kell-e költöztetni, hogy van-e lift, illetve, hogy mennyire kényesek a szállítandó tárgyak.
Fontos tudni, hogy az extra csomagolások nagyon hasznosak, hiszen például a szellőző légfólia frissen tartja a ruhaneműket, a költöztető papírpaplan megvédi a bútorokat a sérülésektől, a speciális tartók pedig a törekeny tárgyakat óvják, viszont ezekkel a csomagolásokkal akár meg is duplázható a költöztetés összege. Fontos! Előfordulhat, hogy az általunk készített dobozt a munkások belerakják egy másik dobozba, ilyenkor kérdezzünk rá nyomban, az benne van-e az árban, különben kellemetlen meglepetés érhet minket fizetésnél.
A csomagolást ennél jóval olcsóbban is megoldhatjuk, hogy a helyi zöldségestől, háztartási vagy műszaki boltokból mi magunk szerezzük be a megfelelő dobozokat. Sokat spórolhatunk azzal is, ha a speciális csomagolóanyagok helyett újságpapírba, illetve textíliába (pulóverekbe, törölközőkbe) bugyoláljuk a törékeny holmikat.
Tipp: a dobozok ne legyenek túl nagyok – ha nehezebbek 10–15 kilónál, nem könnyű mozgatni őket.